Záznamová karta č. 4
Název části segmentu (číslo v mapě) ve sledované krajině:
Potok Ostrá
Zařazení podle prostorově strukturních kriterií:
Ekologicky významné liniové společenstvo
Zařazení podle převažující funkce:
Biokoridor
Zařazení podle biogeografického významu:
Lokální význam
Popis místa:
Potok pramení východně u polské obce Branice a jako pravý přítok se v Kateřinkách vlévá do řeky Opavy. Jeho délka je asi 20 km, z toho 3/4 jsou na polském území. Potok byl v minulosti regulován, šířka 1,5 až 2 m. břehový porost je na obou stranách velmi úzký – asi 2-3 m.. Jsou zde jen asi před 30 lety vysazené topoly a olše. Po pravé straně potoka je polní nezpevněná komunikace, která vede mezi lesními remízky směrem na Frajhuzy.
Významné a převládající rostliny:
V břehovém porostu jsou: topol černý Populus nigra, olše lepkavá Alnus glutinosa, velmi zřídka jasan ztepilý Fraxinus excelsior, javor mleč Acer platanoides a lípa srdčitá Tilia cordata.
Pozorovaní živočichové:
Z ptáků zde na stromech hnízdí straka obecná Pica pica a káně lesní Buteo buteo, bažant obecný phasianus colcicus. Kolem potoka žije hraboš polní Microtus arvalis. Potok obývá ondatra pižmová Ondatra zibethicus.
Typ půdy:
Hnědozem, písek, štěrk.
Navrhovaná opatření:
Pobřežní porost rozšířit na levé straně potoka na 5, místy až 10 m. Na pravé straně vysadit stromořadí u vzdálenějším okraji cesty. Tak by se biokoridor rozšířil místy až na 20 m.
Datum průzkumu:
 
Průzkum provedl:
Jakub Kubačka