Template
Template Template
Template Pondělí, 16 září 2024 Template

Přihlášení

 
Template
Aktuality
Opavský přírodovědný zpravodaj - Prosinec 2014
Napsal Jakub Kubačka   
Neděle, 04 leden 2015

V prosincovém zpravodaji představíme paní Mgr. Vlastu Vlčkovou, která dlouhá léta řídila školu v Mokrých Lazcích. Na škole přibližovala dětem krásy přírody a zanechala zde výraznou stopu. Naši spolupracovnici Mgr. Šárku Královou známe již čtvrt století a vzpomínají na ni žáci opavských škol a v posledních letech i žáci z Raduně, kteří pod jejím vedením pravidelně navštěvují Řecko. A aby toho nebylo málo, představíme formou rozhovoru i ekoložku firmy Gypstrend z Kobeřic paní Mgr. Janku Peterkovou Ph.D. Navštívíme štemploveckou lipovou alej, výstavu betlémů v žimrovické škole, řekneme si něco o malém tvorečku - štírkovi. Můžeme ho objevit v knihách, kde žije.

Aktualizováno ( Neděle, 04 leden 2015 )
Celý článek...
 
Přehnaná touha po majetku brání obyčejnému lidskému štěstí
Napsal Jakub Kubačka   
Čtvrtek, 25 prosinec 2014
Všichni známe pohádku o zlaté rybce namluvenou Janem Werichem. Ve zkratce pojednává o rybáři a jeho ženě, která v honbě za mamonem stále nemá dost. Žije s rybářem zpočátku v octové láhvi.
Aktualizováno ( Čtvrtek, 25 prosinec 2014 )
Celý článek...
 
O houbách toho v okrese Opava ví nejvíc RNDr. Vít Balner
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 20 prosinec 2014
RNDr. Vít Balner pochází ze Štítiny u Opavy. Vystudoval přírodovědeckou fakultu a po krátkém působení ve státní ochraně přírody a Slezském zemském muzeu v Opavě odešel do komerční sféry. Studiu vyšších hub se nadále věnuje amatérsky a jako externí spolupracovník muzea. Po vzoru svého učitele MUDr. J. Šedivého vede houbařské exkurze a  poskytuje pomoc praktickým houbařům, věnuje se  fytopatologii dřevin a poradenství v problematice hub na dřevěných konstrukcích
Aktualizováno ( Sobota, 20 prosinec 2014 )
Celý článek...
 
Kdo viděl svatební let motáků lužních pochopí, proč se takto jmenují
Napsal Jakub Kubačka   
Sobota, 20 prosinec 2014
Moták lužní (Circus pygargus), stejně jako všichni motáci tří druhů žijících u nás, působí při vyhledávání kořisti potácivě. Během pomalého letu chvíli plachtí s křídly lehce vztyčenými nad tělo do tvaru písmene "V". Chvíli letí s trhavým máváním křídel a najednou změní směr i výšku letu, to podle toho, co právě zahlédne v porostu pod sebou.  
Celý článek...
 
Ohlednutí za expedicí do Toskánska Kristýny Mohylové
Napsal Jakub Kubačka   
Čtvrtek, 11 prosinec 2014
Koncem měsíce října jsme měli možnost vycestovat na sedm dní do italského regionu Toskánsko. Tradiční poznávací akci pořádala organizace Natura Opava ve spolupráci s Masarykovou střední školou zemědělskou a Vyšší odbornou školou. Z Opavy jsme vyjeli v nečase, který se postupně po průjezdu Rakouskem a směrem do Itálie proměnil v nádherné počasí, které nám zůstalo i po zbytek expedice.
Aktualizováno ( Neděle, 14 prosinec 2014 )
Celý článek...
 
<< Začátek < Předchozí 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Následující > Konec >>

Výsledky 208 - 216 z 457
Template
Template Template Template
Template Template